۲۲ آبان ماه؛ روز ملی نان/ سرانه روزانه نان در ایران چقدر است؟
ایران از نظر انواع نان یکی از متنوع ترین کشورها است.
به گزارش ۳۶۱ درجه ایران، امروز ۲۲ آبان روز ملی نان نامگذاری شده است. براساس اطلاعات مندرج در ویکیپدیا، نان یکی از قدیمیترین غذاهایی است که بشر آن را تهیه کرده است. تاریخچه آن به اواخر عصر حجر بر میگردد. آن زمان بود که برای اولین بار، دانه غلات را با آب مخلوط کرده و سپس خمیر به دست آمده را میپختند.
در دوران یونان باستان، تهیه نان یکی از مهمترین قسمتهای آشپزی محسوب میشد که البته چون در مراسم مذهبی استفاده میگردید، از اهمیت مذهبی هم برخوردار بود. اولین کوره بسته برای پخت غذاها از جمله نان را هم به احتمال زیاد یونانیها ساختند. در تاریخ اروپا، حداقل از قرن ۱۰۰۰ قبل میلاد مسیح، نان به عنوان غذای اصلی به چشم میخورد.
از سال ۱۹۱۲ بود که نانهای ورقه شده تهیه شد. ابتدا هیچکس از این دسته نانها استقبال نمیکرد. چون تصور افراد این بود که نان ورقه شده، زود بیات میشوند. اما از سال ۱۹۲۸ میلادی، نانها را برش زده و سپس بستهبندی مینمودند. از آن زمان، این ابتکار مورد استقبال مردم قرار گرفت.
برپایه این گزارش،ایران از نظر انواع نان یکی از متنوع ترین کشورها است. مصرف سرانه نان در ایران نیز بالاترین رقم است.مرسوم ترین نانهای سنتی و عمومی در ایران عبارتند: نان لواش- بربری – نان سنگک – تافتون- نان سبزی دار- نان جو – نان گندم – نالن خشکی تنوری و … علاوه بر نانهای رایج در همه ایران نان های منطقه ای نیز وجود دارد.
بر اساس نتایج مطالعه سبد غذایی مطلوب در سال ۱۳۹۱ که توسط دفتر بهبود تغذیه معاونت بهداشت و با همکاری دانشکده بهداشت و دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران و انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور انجام شد، حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد انرژی دریافتی و بیش از ۴۵ درصد پروتئین، ۳۰ درصد کلسیم و فسفر و حدود ۶۰ درصد آهن مورد نیاز روزانه هر فرد را نان تامین میکند. اقشاری که مقدار بیشتری نان مصرف میکنند بیش از ۶۰ درصد پروتئین، بیش از ۴۵ درصد کلسیم و فسفر و بیش از ۸۰ درصد آهن مورد نیاز روزانه خود را از نان به دست میآروند. به این دلیل نان نقش مهمی در تأمین نیازهای تغذیهای جامعه دارد.