کد خبر:127650
پ

مشخصات فنی و رزمی ناو جنگی شهید سلیمانی!

در این مطلب به بررسی مشخصات و قابلیت های ناو جنگی شهید سلیمانی خواهیم پرداخت.

به گزارش ۳۶۱ درجه ایران به نقل از اندیشه معاصر ، در این مطلب به بررسی مشخصات و قابلیت های ناو جنگی شهید سلیمانی خواهیم پرداخت.

 ناو جنگی شهید سلیمانی، نخستین ناو محافظ ایران با قابلیت شلیک موشک‌های عمود پرواز

ناو جنگی شهید سلیمانی یک ناو موشک انداز چند منظوره ایرانی با سطح مقطع راداری بسیار پایین است که با توجه به نوع طراحی، قابلیت دریانوردی و اجرای انواع عملیات در آب‌های دور را فراهم می‌کند. این ناو به سفارش نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تولید شده است. ناو شهید سلیمانی اولین ناو از حداقل سه ناو موشک کاتاماران جدید کلاس شهید سلیمانی با شماره بدنه FS313-01 است. این ناو در تاریخ ۱۴ شهریور ۱۴۰۱ با حضور سرلشکر محمد باقری رسماً به ناوگان نیروی دریایی سپاه در بندرعباس ملحق شد.

به گفته امیر دریادار علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه، سه فروند شناو از این کلاس به طور همزمان در سه تاسیسات مختلف سپاه، وزارت دفاع و نیروی دریایی ارتش در حال ساخت هستند. سرانجام در ۲۳ خرداد ۱۳۹۹ یکی از سه فروند شناور آماده تحویل به نیروی دریایی سپاه شد. دو فروند دیگر از این کلاس هنوز در دست ساخت است اما اطلاعات دقیقی از پیشرفت پروژه ها منتشر نشده است.

در بدنه ناو جنگی شهید سلیمانی به جای فولاد از آلومینیوم استفاده شده است که نوآوری جدیدی در صنعت کشتی سازی نظامی ایران است. طراحی مدرن بدنه به شکل کاتاماران به افزایش قدرت مانور و پایداری بهتر ناو در دریا و آب های مواج کمک می کند. همچنین استفاده از آلیاژ آلومینیوم به دلیل خوردگی کمتر در برابر آب باعث سبکی و عمر بیشتر بدنه می شود.

این کشتی با ۴ موتور بومی و محلی کار می کند. که حداکثر برد آن را به ۵۰۰۰ مایل دریایی معادل ۹۲۶۰ کیلومتر می رساند. وزن شناور ناو جنگی شهید سلیمانی ۶۰۰ تن است. با این برد، ناو شهید سلیمانی برد عملیاتی نیروی دریایی ارتش ایران را فراتر از خلیج فارس تا فاصله ۹۰۰۰ کیلومتری افزایش می دهد که شامل اقیانوس هند تا کیپ تاون است. نظارت اطلاعاتی و شناسایی، نظارت سطحی، زیرسطحی و ترافیک هوایی از جمله وظایف این شناور است.

در زمینه الکترونیک نیز شناور شهید سلیمانی، حرف هایی برای گفتن دارد، اگرچه جزئیات زیادی از سیستم های الکترونیکی آن منتشر نشده اما این شناور مجهز به انواع سامانه های راداری سطحی، مخابرات دریایی و خط انتقال داده امن، سیستم های جنگ الکترونیک و شنود و سونار برای کشف اجسام زیر آب مانند زیر دریایی است.

ناو جنگی شهید سلیمانی مجهز به پیشرفته ترین سامانه های جنگ الکترونیک بومی است. این ناو اولین ناو ایرانی مجهز به پرتابگرهای عمودی است که می تواند موشک های ضد هوایی تا برد ۱۵۰ کیلومتر یا موشک های کروز حمله زمینی تا ۷۰۰ کیلومتر یا بیشتر را شلیک کند. همچنین در دو طرف ناو جنگی شهید سلیمانی ۶ پرتابگر جعبه وجود دارد که می تواند موشک های ضد کشتی مانند نصر، نصیر، قادر و غدیر را با برد ۳۵ تا ۳۰۰ کیلومتر شلیک کند. چهار موشک از نوع قدیر با برد ۳۰۰ کیلومتر و دو موشک نصر یا نصیر با برد ۹۰ کیلومتر است. با توجه به تجربیات ایران در تقویت تسلیحات ناوهای جنگی، این احتمال وجود دارد که شش لانچر باکس این شناور مانند کاری که ایران با ناوچه سپر در دریای خزر انجام داد، به ۱۲ پرتابگر جعبه تبدیل شود.

در پشت پل فرماندهی تعدادی سیلو پرتابگر عمودی وجود دارد. این سیلوها در دو ردیف چهارتایی و یک ردیف سه تایی در دو طرف کشتی قرار دارند. سیلوهای بزرگ در کنار هم ۳.۴ متر طول دارند، یعنی قطر داخلی آن حدود یک متر است. به گفته سرلشکر باقری، در زمان رونمایی، امکان استفاده از موشک های کروز و موشک های زمین به زمین تا برد ۷۰۰ کیلومتر در این پرتابگرهای عمودی (VLS) وجود دارد.

این شناور دارای ۱۶ سیلو کوچک (۸ سیلو در هر طرف) برای استفاده در بخش پدافند هوایی است که به گفته امیر دریادار علیرضا تنگسیری برد موشک های مورد استفاده بیش از ۱۵۰ کیلومتر است. موشک‌های پدافند هوایی با این برد از خانواده صیاد با قطر کمتر از ۶۰ سانتی‌متر خواهند بود. در قسمت جلوی شناور، یک توپ ۳۰ میلی‌متری خودکار با طراحی رادارگریز به همراه دوربین حرارتی برای کنترل آن تعبیه شده است. ناو سلیمانی با مجهز بودن به این توپ قادر است در آخرین مرحله با کشتی های سبک و موشک های کروز درگیر شود. دو غلاف پرتاب چف و فلر در کناره های توپ اصلی نصب شده است تا موشک های کروز ضد کشتی را منحرف کرده و سونار را مختل کند. امکان ارتقاء این توپ نیز وجود دارد.

مشخصات فنی ناو جنگی شهید سلیمانی

احتمالاً این توپ ۲۰ میلی متری سه لول می تواند با سیستم های مختلف برای درگیری با قایق ها و موشک ها در آخرین مرحله دفاع کشتی ها هماهنگ شود. بالگرد این شناور قادر به حمل بالگرد سنگین بل-۴۱۲ با قابلیت ضد زیردریایی و همچنین انواع پهپادها ارتش، نیروی دریایی و سپاه است. در زیر بالگرد یک جرثقیل وجود دارد. برای پرتاب قایق های تندرو یا قایق های بدون سرنشین که قابلیت شلیک اژدر و موشک های ضد کشتی را نیز دارند.به گفته دریادار تنگسیری، برای ساخت این کشتی از ۲۰ هزار نقشه استفاده شده و تا رسیدن به طرح نهایی، ۱۰۰ هزار طرح ساخته شده است. این شناور در حال حاضر دارای سرعتی بین ۳۰ تا ۳۲ گره دریایی معادل ۵۵.۵ تا ۵۹.۲ کیلومتر بر ساعت است. زمان ساخت اولیه کمتر از ۲ سال بود. تنگسیری زمان ساخت هر شناور در کلاس شهید سلیمانی را در حال حاضر یک سال عنوان کرد.

شناور شهید سلیمانی گام بلندی در صنایع دفاعی ایران در شرایطی که کشور تحت تحریم تسلیحاتی است به شمار می رود. اگرچه شناور شهید سلیمانی در مقایسه با شناورهای خارجی از جمله آمریکایی دارای ضعف هایی است، اما ساخت این ناو می‌تواند شروعی خوب در ساخت شناورهای بزرگتر و ناوشکن های پیشرفته تر و مجهز تر بومی باشد.

مشخصات فنی ناو جنگی شهید سلیمانی

مشخصات کلی ناو جنگی کاتاماران شهید سلیمانی:

نوع: کروت کاتاماران چند منظوره
کلاس: شهید سلیمانی
راه اندازی: ۵ سپتامبر ۲۰۲۲
طول: ۶۷ متر
تیر: ۱۸-۲۰ متر
جابجایی: ۶۰۰ تن
پیشرانه: ۴ موتور محلی
سرعت: ۳۲ گره
برد: ۵۰۰۰ نانومیل
زرادخانه موشکی:
۶ عدد موشک کروز ضد کشتی
۶ موشک حمله زمینی
موشک های ۱۶ ایکس پدافند هوایی

تسلیحات:

توپ خودکار ۱*۳۰ میلی متری
۴ × ۲۰ میلی متر گاتلینگ با کنترل از راه دور
هواپیمای حمل شده: ۱× هلیکوپتر
قایق حمل شده: ۳ عدد قایق تندرو
مبدا: ایرانناو شهید سلیمانی

ناو شهید سلیمانی

منبع
اندیشه معاصر
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

اخبار فوری